Reklama

Laureaci konkursów zorganizowanych w ramach aktywizacji obszarów wiejskich wybrani!

Laureaci konkursów zorganizowanych w ramach aktywizacji obszarów wiejskich wybrani!


Wiadomo już, który ser na Mazowszu okazał się najsmaczniejszy, która liderka wiejska jest najaktywniejsza i która fotografia kulinarna jest najbardziej apetyczna.


 Podczas uroczystej gali nagrody zwycięzcom wręczyli Janina Ewa Orzełowska - członkini zarządu województwa mazowieckiego oraz radny województwa mazowieckiego - Leszek Przybytniak. 


Jednym z takich działań są właśnie konkursy. W ten sposób staramy się promować naszych mazowieckich producentów, najlepsze inicjatywy sołeckie czy nagradzać działania liderek i kół gospodyń wiejskich. zaznacza Janina Ewa Orzełowska


Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych


Samorząd województwa od 2016 roku nagradza mazowieckich producentów serów. Do tej pory w konkurach udział wzięło aż 250 wytwórców, a 80 z nich zostało nagrodzonych.


Trzeba wspierać naszych lokalnych producentów i ich nagradzać. A wierzcie mi, wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i spróbowanie. Są nie tylko pyszne i naturalne, ale mają też wysokie wartości odżywcze - podkreśla radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak


W grupie A – Sery świeże:




  • I MIEJSCE – ser świeży wędzony krowi z czarnuszką wykonany przez Annę Zaboklicką;

  • II MIEJSCE – kulki włoskie w oleju wykonane przez Wioletę Nowosielską;

  • III MIEJSCE – ser podpuszczkowy w typie halloumi wykonany przez Lucynę Białoskórską


Wyróżnienia otrzymują:




  • ricotta wykonana przez Joannę Dyga – Piszewską

  • ser borówkowy z miodem wykonany przez Annę Napiórkowską


W grupie B – Sery dojrzewające:

  • I MIEJSCE – ex aequo ser żółty Gąsiorowski wykonany przez Władysławę Zwierzchoń oraz Czerwona Krowa wykonana przez Agnieszkę Niedojadło;

  • II MIEJSCE – caciotta wykonana przez Dorotę Dygę;

  • III MIEJSCE – Trzepowski ser wędzony z pomidorem, czosnkiem i bazylią wykonany przez Katarzynę Białoskórską;


Wyróżnienie otrzymał ser kozi wędzony krótko dojrzewający wykonany przez Hannę Rudnicką


W grupie C – Sery pleśniowe:




  • II miejsce – ser pleśniowy „Pleśniak” wykonany przez Olgę Zabkoklicką


Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej


To już 5 edycja konkursu na najlepsze zdjęcie kulinarne. W tym roku zgłoszono aż 139 zdjęć. Komisja konkursowa nagrodziła 28 prac w 7 podkategoriach oraz przyznała 9 wyróżnień.


Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych:


podkategoria produkty nieprzetworzone:




  • I MIEJSCE – Dominika Robaszkiewicz z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Perłę Urzecza Miód Nawłociowy;

  • II MIEJSCE –  Przemysław Grzelak z Sierpca za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką;

  • III MIEJSCE – Agata Warczachowska z Mochowa za zdjęcie przedstawiające Czosnek Latowicki.


Wyróżnienie otrzymała Agnieszka Brzegowska z Kozienic za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką.


podkategoria produkty przetworzone:




  • I MIEJSCE – Renata Sobieraj z Warszawy za zdjęcie przedstawiające ogórki kiszone z liściem dębu;

  • II MIEJSCE – Katarzyna Michalska z Warszawy za zdjęcie przedstawiające fafernuchy;

  • III MIEJSCE –  Michał Szeląg z Ostrołęki za zdjęcie przedstawiające fafernuchy.


Wyróżnienie otrzymała Katarzyna Kolasińska z Głowaczowa za zdjęcie przedstawiające amoniaczki.


podkategoria potrawy:




  • I MIEJSCE – Nina Jóźwik z Płocka za zdjęcie przedstawiające pierogi z jagodami z Myszyńca;

  • II MIEJSCE – Ewa Dudzińska za zdjęcie przedstawiające placki ziemniaczane pieczone na blasze;

  • III MIEJSCE – Paweł Ochman z Warszawy za zdjęcie przedstawiające marchwiankę.


Wyróżnienie otrzymała Marianna Sobieraj z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające Gruduskie szarki.


podkategoria napoje:




  • I MIEJSCE – Magdalena Burska z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające domową nalewkę z tarniny;

  • II MIEJSCE – Piotr Soroka z Łosic za zdjęcie przedstawiające napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej;

  • III MIEJSCE – Aneta Warowna z Trojanowa za zdjęcie przedstawiające napój z kwiatów czarnego bzu.


Wyróżnienie otrzymali Iza Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej oraz Dominik Orłowski z Warszawy za zdjęcie przedstawiające piwo kozicowe.


Kategoria: produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego


podkategoria produkty nieprzetworzone:




  • I MIEJSCE – Ewa Dudzińska z Radomia za zdjęcie przedstawiające Miód Kurpiowski;

  • II MIEJSCE – Olga Zaboklicka z Warszawy za zdjęcie przedstawiające miód lipowy Lipczak;

  • III MIEJSCE – Renata Rudolf z Góry Kalwarii za zdjęcie przedstawiające miód leśny z kruszyną leśną.


Wyróżnienia otrzymali Daria Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające miód nawłociowy oraz Karolina Górlicka z Chlewisk za zdjęcie przedstawiające miód spadziowy.


podkategoria produkty przetworzone:




  • I MIEJSCE – Malwina Obarska za zdjęcie przedstawiające powidła śliwkowe bez dodatku cukru;

  • II MIEJSCE – Urszula Leśniak z Radomia za zdjęcie przedstawiające chleb staropolski;

  • III MIEJSCE – Aleksander Malinowski z Sokołowa Podlaskiego za zdjęcie przedstawijące twaróg półtłusty.


Wyróżnienie otrzymała Patrycja Jenda z Dębego Wielkiego za zdjęcie przedstawiające chutney z dyni.


podkategoria napoje:


 


Wyróżnienie otrzymała Karolina Pacek z Warszawy za zdjęcie przedstawiające naturalny sok jabłkowy.


Najaktywniejsza liderka obszarów wiejskich


To konkurs dla ambitnych, kreatywnych i wielozadaniowych kobiet, czyli liderek społeczności wiejskich. Do tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 15 pań. Już sam fakt ich nominacji przez najbliższe otoczenie świadczy, że są niezwykle aktywne, a do tego cieszą się dużym szacunkiem społeczności lokalnej.


Nagrodzone zostały:




  • I MIEJSCE – Krystyna Hilaruk z Hołowienek (powiat sokołowski);

  • II MIEJSCE – Alina Parol z Mistowa (powiat miński);

  • III MIEJSCE – Iwona Agata Sojak (powiat pułtuski), Wioleta Daniluk (powiat łosicki), Aleksandra Karłowicz (powiat pułtuski).


Wyróżnienia otrzymały: Elżbieta Semeniuk (powiat łosicki), Ewa Bartoszek (powiat piaseczyński), Paulina Borkowska (powiat grójecki), Grażyna Połczyńska (powiat przysuski), Agnieszka Podsiadlik (powiat makowski).


Koła Gospodyń Wiejskich – wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie


 


Konkurs był adresowany do kół gospodyń wiejskich z Mazowsza. Organizatorzy szukali kół aktywnych, pomysłowych, ale także pielęgnujących tradycję i kulturę i stare regionalne przepisy kulinarne.


Nagrodzone zostały:




  • I MIEJSCE – KGW w Świniarowie;

  • II MIEJSCE – KGW w Równem;

  • III MIEJSCE – KGW w Maliszewie;

  • IV MIEJSCE – KGW Syberianki;

  • V MIESJCE – KGW w Goszczynie.


Wyróżnienia otrzymały KGW w Strzebuli, KGW w Starym Kębłowie, KGW Działamy Razem z miejscowości Klusek, KGW w Żdżarze, SGW w Myszadłach, KGW Czerwone Korale z miejscowości Klaski, KGW Goździczanki.


Najlepsza inicjatywa zrealizowana w ramach Mazowieckiego Instrumentu Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2022 – Mazowsze dla sołectw 2022


Konkurs był organizowany w ramach autorskiego programu wsparcia „Mazowsze dla sołectw”. Samorząd województwa mazowieckiego tylko w tym roku przyznał wsparcie na realizację aż 1172 inicjatyw sołeckich. W ramach konkursu wyłoniono najciekawsze inwestycje.


Kategoria: Bezpieczne i przyjazne Sołectwo




  • I MIEJSCE – remont kapliczki i wymiana oświetlenia ulicznego na LED-owe w miejscowości Stefanków;

  • II MIEJSCE – montaż radaru informującego o prędkości w miejscowości Ćwiklinek;

  • III MIEJSCE – modernizacja oświetlenia we wsi Kamionka.


Wyróżnienia otrzymały:




  • zagospodarowanie terenu przy świetlicy w miejscowości Gąsiorowo;

  • zagospodarowanie terenu w sołectwie Żdżary;

  • dobudowa oświetlenia ulicznego w miejscowości Kraski Dolne.


Kategoria: Mazowsze dla sołectw rekreacyjnie




  • I MIEJSCE –  zakup domku drewnianego dla sołectwa Szymanówek;

  • II MIEJSCE – budowa altany i grilla na placu wiejskim w Domaniowie;

  • III MIEJSCE – budowa świetlicy wiejskiej w Izabelinie, gmina Jakubów.


Wyróżnienia otrzymały:




  • zagospodarowanie terenu rekreacyjnego w sołectwie Choszczówka Stojecka;

  • Eko przystań dla turystów i mieszkańców wsi Woźbin;

  • budowa placu zabaw w sołectwie Emilów;

  • utworzenie miejsca integracji społecznej w sołectwie Osiek;

  • doposażenie placu zabaw w celu poprawy jakości życia młodych mieszkańców Janowa;

  • doposażenie placu zabaw w miejscowości Stok;

  • modernizacja gminnego placu zabaw w miejscowości Wysoka w gminie Szydłowiec.


Kategoria: Odnowione Mazowsze




  • I MIEJSCE – remont sali gimnastycznej w Publicznej Szkole Podstawowej w Krzynowłodze Wielkiej;

  • II MIEJSCE – odnowa świetlicy wiejskiej w Lesznie;

  • III MIEJSCE – modernizacja budynku strażnicy OSP w miejscowości Ligowo.


Kategoria: Doposażone Sołectwo




  • I MIEJSCE – zakup wyposażenia kuchni świetlicy wiejskiej w miejscowości Wólka Sulejowska;

  • II MIEJSCE – modernizacja budynku świetlicy w miejscowości Waliny – wyposażenie;


Kategoria: Mazowsze dla sołectw innowacyjnie




  • I MIEJSCE – renowacja mogiły wraz z montażem oświetlenia w miejscowości Jeżewo.


Dodatkową nagrodę i tytuł „Sołectwa Gospodarnego” zdobywa Sołectwo Emilów w gminie Głowaczów za budowę placu zabaw w sołectwie Emilów.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze